PROTAGONISTE JOVE

L’institut Antoni Pous i Argina participa al concurs protagoniste jove!

Què és protagoniste jove?

El Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (ClijCAT) convoca el 25è Premi de Literatura «Protagonista Jove» amb el propòsit d’estimular la lectura d’imaginació en els nois i nois/es.

A tal efecte, una comissió d’experts en literatura per a joves ha seleccionat els 6 llibres en català, 3 per a cada grup d’edat, que presentem en aquestes Bases a tots els centres d’ESO, de Batxillerat i biblioteques de Balears, Catalunya i País Valencià.

La selecció de llibres s’ha fet d’entre els publicats des del maig de 2019 a l’abril de 2020.

L’objectiu del Premi de Literatura «Protagonista Jove» és aconseguir que el major nombre possible de joves llegeixin els llibres seleccionats; es constitueixin com a Jurat dins de cada centre docent, llibreria o biblioteca, i els presentin i defensin davant dels seus companys, votin i, entre tots, anomenin el que consideren millor.

D’aquesta manera es vol donar valor i veu a l’opinió dels joves com a lectors, estimular la seva formació literària i oferir-los l’opció de convertir-se en jurat d’un premi que va més enllà del seu centre escolar, llibreria o biblioteca.

Els llibres de cada cicle són:

1r i 2n ESO

portada

Durant la Gran Guerra un petit poble de Polònia es veu atrapat entre els dos bàndols.
Envaït pels russos és atacat pels alemanys i la població en pateix les conseqüències, entre ells una colla de nens.
Quan un d’ells troba un botó comença una competició per veure qui troba el més bonic i es converteix en “rei”. Això els porta a demanar, quan no a robar, els botons dels uniformes dels soldats estrangers sense ser conscients del perill que això comporta per a la seva vida.
És un retrat de la cruesa i absurditat de la guerra posant el focus no en les grans batalles i estratègies a gran escala, si no en com afecta la vida de persones que no hi tenen res a veure.

portada

Des de la finestra de la nova casa, l’Ella mira molt encuriosida l’edifici abandonat que hi ha a tocar del seu pati. Thornhill era un orfenat de noies que ja fa més de trenta anys es va tancar. Els estranys successos del 1982 van provocar l’aturada de les obres de reforma i aquell gran casalot i els seus jardins s’han convertit en un motiu de conflicte entre veïns i ajuntament.
L’Ella passa moltes hores sola a casa, esperant que el pare torni de la feina. Per això, segurament perquè se sent sola, quan veu la silueta d’una nena a la finestra de l’orfenat, no s’ho pensa dues vegades.
Comencen així un seguit d’anades i vingudes de casa a l’orfenat, que coneixerem a través de capítols il·lustrats íntegrament, per descobrir a qui pertany aquella silueta. La resta ho descobrirem amb la lectura inquietant del diari personal d’una de les nenes de l’orfenat.
L’Ella acabarà descobrint la part més fosca d’aquesta institució i la seva vida quedarà lligada per sempre més a la història de Thornhill.

portada

Magus és un mag que va per tot Amèrica, de poble en poble, fent trucs de màgia i atraient l’atenció de la gent. Quan arriba al poble de Chependale, coneixerà i observarà dos amics assetjats per una colla de brètols que els volen fer la vida impossible.
El mag aporta una mica d’emoció a la vida del poble i no dubta a intervenir, amb un dels seus trucs més brillants capaç de traslladar-nos al futur, en el conflicte entre els nois del poble.

Magus, és una història que ens demostra que un fenòmen com l’assatjament no és un mal exclusiu de la societat actual, sinó que sempre ha estat present en les nostres vides.

3r i 4t ESO

Quinze anys. Fastiguejat. Deprimit. Així es defineix Aristòtil.
Mortificat per una mare que té més amics que no pas ell i per un pare que paeix en silenci els cops que la vida li ha donat, l’Ari viu enfadat amb el món, intentant trobar la manera de ser feliç.
Sovint es refugia a la piscina del barri. Hi va buscant un lloc on amagar-se, lluny de la calor, de companys indesitjables i del neguit de no saber res del germà gran que té a la presó.
Un dia, just allà, mentre intenta aprendre a nedar tot sol, coneix el Dante i la seva vida ja no tornarà a ser la mateixa.
Xerraire. Segur. Culte. Així podríem definir aquest nou amic que, a part de ser també mexicà, poques coses té en comú amb l’Ari.
Aristòtil i Dante són la cara i la creu, el pessimisme i l’optimisme, dos pols oposats, però mentre discuteixen de còmics, de poesia i de la vida en general i en particular, la seva amistat esdevé tan sòlida que difícilment es podrà trencar.


portada

Una novel·la que tracta els vincles personals, en un món de xarxes que sovint ens aïllen. A Les lleialtats s’alternen i s’entrellacen quatre històries de quatre personatges en un moment delicat i crucial de la seva vida, quan són a temps de sortir-se’n, o bé, d’enfonsar-se: la principal, la d’en Théo, un jove solitari de dotze anys, fill de pares separats, que de mica en mica s’aboca a l’alcohol, l’únic que li dona cert consol i satisfacció; en Mathis, el seu principal company i amic d’institut, que es debat entre fer costat a en Théo i l’obediència a la seva mare, la Cécile; aquesta descobreix un perfil tòxic del seu home a les xarxes que li mostra una cara que desconeixia i una traïció. I l’Hélène, una mestra que havia estat maltractada de petita i que observa els silencis i els moviments d’en Theó, amb tota la preocupació del món i amb molts dubtes de com actuar per protegir-lo, sense creuar línies vermelles.

portada

Imagina’t en un hospital, al llit, amb els ulls embenats. Imagina’t que això t’impedeix observar una pluja de meteorits com mai abans s’havia pogut contemplar. Però aquells meteorits provocaran ceguesa a tots els milions de persones que han gaudit de l’espectacle. Tu seràs dels pocs que l’endemà hi podràs veure.
Ara imagina’t que has aconseguit extreure d’unes plantes el combustible ecològic que permet que la vida a la terra continuï sense aturador. Però aquestes plantes, malgrat tot allò que puguis pensar, tenen més consciència de la que creus: són carnívores i poden desplaçar-se a la recerca de les seves víctimes.
Què en neix de la combinació d’ambdós fets? Doncs un món on milions de persones, excepte alguns afortunats, restaran a mercè d’aquells nous depredadors. Aconseguirà algú sobreviure’n? El món, tal com el coneixies fins feia vint-i-quatre hores ha deixat d’existir. Una nova realitat s’imposa. Sobreviuràs?
Amb els ulls d’en Bill Masen podrem viure en pròpia pell aquesta magnífica novel·la de ciencia-ficció.